Eindelijk mijn favoriete bankbiljet in bezit

Naast dat ik uit elk land minimaal één biljet wil hebben, verzamel ik ook specifiek papiergeld dat ik erg mooi vind. Met name tropische, caribische en pacifische eilanden hebben de meest kleurrijke en schitterend ontworpen bankbiljetten vol vogels, dieren, bloemen en scènes rechtstreeks vanaf een mooi Bounty-eiland. Elke verzamelaar heeft wel een favoriet biljet waar hij het meest aan gehecht is of dat hij het mooist van allemaal vindt.

Lang was mijn favoriete biljet het Roemeense 2000 Lei-biljet uit 1999 (Pick 111) dat speciaal is uitgegeven ter herinnering aan de laatste eclips van het milennium die in Roemenië heel goed te zien was. Dit was ook het eerste Europese polymer-biljet. De kleuren zijn prachtig, het plastic voelt bijzonder aan en de afbeelding van de planeten en de ‘route’ van de volledige eclips over het land is niet bepaald alledaags.


Een ander favoriet biljet is de 50 Yuan uit 1999 van Taiwan (Pick 1990). Dit biljet is uitgegeven ter herdenking van de 50e verjaardag van Taiwan. Ook dit biljet is gemaakt van polymer en wat ik hier mooi van vind, zijn vooral de subtiele kleuren rood, roze en paars die op het plastic mooi uitkomen. Ook leuk (voor de verzamelaars onder ons) is dat op het biljet twee andere oude biljetten te zien zijn. 


Mijn favoriete biljet kreeg ik vandaag pas binnen maar stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Vanwege een Thaise tante heb ik sowieso al veel belangstelling voor de Thaise biljetten maar dit is wel een topper binnen de collectie. Ter herinnering aan de 80e verjaardag van koning Bhumibhol werd een speciaal biljet van 16 Bhat (Pick 117) uitgegeven. Een ongesneden vel met een ouder biljet van 1, 5 en 10 Bhat op de voorkant en een tekening met allerlei gebeurtenissen uit het leven van de koning op de achterzijde. Het geheel is uitgegeven in een folder met nog wat meer achtergrondinformatie. Een schitterende uitgave waar je als papiergeldliefhebber graag naar kijkt.

Steven Monday 23 January 2012 at 12:14 pm | | new additions
Used tags: , , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Twitter

No comments

(optional field)
(optional field)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Comment moderation is enabled on this site. This means that your comment will not be visible until it has been approved by an editor.

Remember personal info?
Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.