Verzamelen via eBay

Hoe kom ik aan mijn bankbiljetten? Je kunt uiteraard de plaatselijke bank of wisselkantoor binnenlopen en daar het één en ander bestellen. Het probleem daarvan is dat het duur is, je alleen de biljetten kan krijgen die op dat moment in gebruik zijn en je geen garantie hebt dat je ongebruikte exemplaren krijgt. En dat willen de meeste verzamelaars: ongebruikte, als nieuw aanvoelende biljetten. Oftewel een ‘uncirculated’ (UNC) exemplaar in het jargon.

Een andere mogelijkheid om je collectie uit te breiden, is langs te gaan bij gespecialiseerde winkels of op beurzen. Naar beurzen ga ik vrijwel niet en de winkels zijn helaas zeldzaam. Ik heb een adres in Delft en één in Rotterdam maar daar houdt het wel een beetje mee op. Of je moet bereid zijn het hele land door te reizen.

Blijft over de winkel aller winkels: internet. Daar heb je diverse grote en kleine sites waar je soms alles van één land kan kopen, of een bepaald gebied of van de hele wereld. Het aanbod is enorm en als je de juiste winkel vindt, raak je niet uitgekocht. Nadeel is wel dat de prijs redelijk vast staat.

Leuker is het daarom om op eBay te kijken en mee te bieden. De spanning van de aflopende biedperiode, het gevecht tussen anonieme bieders van over de hele wereld om nog in de laatste seconde het winnende bod te doen. Daarna de spanning tot het gewonnen of gekochte bankbiljet thuis wordt bezorgd. Ziet het er net zo uit als je had gehoopt? Zit de envelop niet vol met folders en ben je opgelicht? Heeft de postbode stiekem de envelop al opengemaakt?

En af en toe kom je er geweldige items tegen die een cataloguswaarde van vele malen de prijs op eBay hebben. Naar mijn mening geeft de verkoopprijs op eBay een betrouwbaarder beeld van de waarde van een bankbiljet dan een catalogus die één keer in de zoveel jaar uitkomt.

Door het enorme aanbod dat elke minuut uitgebreid wordt en waar elke minuut veilingen aflopen, is eBay een plek geworden waar je kunt blijven rondkijken. Tot slot nog wat tips waar ik zelf altijd op let voor ik een bod doe:

 • Kijk hoe de verkoper beoordeeld wordt. Heeft hij alleen maar positieve beoordelingen? Als hij niet boven de 95% positief komt, laat ik hem schieten. 
 • Hoeveel beoordelingen heeft hij al? Jammer voor de nieuwe verkopers die net gestart zijn maar als je nog minder dan 100 items verkocht hebt, ga ik niet bieden. Bewijs jezelf dan eerst maar.
 • Bekijk heel goed de scan van het biljet en de beschrijving. Misschien een open deur maar soms wordt een heel mooi exemplaar getoond maar staat in de beschrijving dat je een biljet met een ander serienummer kunt krijgen. Oftewel: een ander biljet dan je op de foto ziet. 
 • Wordt in de beschrijving de grading standard van de IBNS gehanteerd of heeft de verkoper het alleen over "it looks like a fine piece to me". In het laatste geval kun je er wel van uitgaan dat de kwaliteit van het biljet niet dat is wat je als verzamelaar verwacht. 
 • Kijk uit voor hoge verzendkosten. Met name in de USA hebben ze er nogal een handje van om belachelijk hoge verzendkosten te rekenen. Dan koop je goedkoop een biljet en blijken de 'shipping and handling' een veelvoud van dat bedrag te zijn. Wil je helemaal geen verzendkosten dan kun je bij de zoekfilters aangeven dat je 'free shipping' wil.
 • Over verzenden gesproken: let op voordat je biedt of er wel naar jouw lokatie wordt verzonden. In (weer) de USA verzenden ze nog wel eens alleen maar naar Noord-Amerika. Ook leuk is de opmerking dat de laagste verzendkosten alleen voor bepaalde landen gelden. Woon je in land X dan ben je verplicht de veel duurdere aangetekende verzendkosten te accepteren. Gelukkig geldt dit meestal voor Nederland niet omdat onze postbodes over het algemeen wel te vertrouwen zijn.
 • Houd je aankooppagina in de gaten als je eenmaal iets gewonnen of gekocht hebt. Vrijwel altijd staat er bij de 'shipping info' binnen hoeveel tijd na betaling een verkoper het item verstuurt. Het is me al eens gebeurd dat die termijn verstreek en er gebeurde niks in de updates. Bleek achteraf dat de verkoper het te laat had verzonden en vervolgens vergeten was aan te geven dát het verzonden was. Slordig.
 • Let op bij het bieden of aanschaffen van een item hoe de betaling geregeld is. Gelukkig gebruiken de meesten PayPal (vind ik het makkelijkst) maar soms wordt er nog wel eens om een (Europese) bankoverschrijving gevraagd. Niet iedereen zit daar op te wachten en het is zonde als je daar pas achterkomt als je al geboden hebt.
 • Als laatste een tip voor het bieden zelf: let op wanneer de veiling afloopt. Er zijn altijd kapers op de kust die nog in de laatste paar seconden een winnend bod willen uitbrengen. Jij hebt dan vervolgens geen kans meer om nog hoger te bieden want de veiling is inmiddels afgelopen. Vervelend maar dat is ook een beetje het spelletje. Wat ik nog wel eens doe (als ik lui ben), is vantevoren al een maximum bedrag bepalen dat ik wil uitgeven en dat als maximum bod invoeren. Zolang dat bod nog niet bereikt is, verhoogt eBay automatisch je bod als iemand over je heen gaat. Leuker is echter de tijd in de gaten te houden en proberen zelf in de laatste seconde nog een winnend bod te doen. Welk bod het winnende zal zijn? Dat is een beetje gevoelsmatig maar bedenk (als gratis tip) dat de meeste mensen ronde bedragen bieden. Stel dat er nog 20 seconden op de klok staan en het hoogste bod is net 10 dollar geworden. Dikke kans dat iemand dan 11 dollar gaat bieden. In zo'n geval bied ik meestal 11,90 zodat ik zowel de 11 als de 11,50 dollar net versla. 

Have fun!

Steven Friday 17 February 2012 at 1:13 pm | | articles | No comments
Used tags:

Nieuwe indeling website

Omdat ik mijn bankbiljettenblog (klinkt lekker als je het snel zegt) tegenwoordig veel actiever bijhoudt dan mijn persoonlijke weblog, heb ik de indeling van de site even omgedraaid. Als je nu naar stevenbron.nl gaat, kom je uit bij het papiergeld. Wil je mijn persoonlijke weblog lezen, dan ga je naar stevenbron.nl/weblog.

Steven Wednesday 15 February 2012 at 08:28 am | | site info, nerd-alert |

Nieuwe aanwinsten week 7 - 2012

Weer een aantal mooie nieuwe aanwinsten, waaronder dit keer wat fantasiegeld uit diverse 'landen'. Soms zijn deze inwisselbaar voor echt geld, soms is het meer een curiosum of een manier om onderzoek te financieren. Maar in alle gevallen wel mooie ontwerpen naar mijn bescheiden mening.

Steven Tuesday 14 February 2012 at 09:38 am | | new additions | No comments

Nieuwe aanwinsten uit Thailand

Twee mooie nieuwe aanwinsten uit Thailand:

 • Het volgens sommigen grootste bankbiljet ter wereld (volgens mij is er nog een grotere uit de Filipijnen maar die was niet voor algemeen gebruik): de 60 Baht uit 1987 (P93a) die uitgegeven is in een blauwe folder. Zeer gewild bij verzamelaars. 
 • Het meest recente herdenkingsbiljet van 100 Baht (P new) ter gelegenheid van de verjaardag van de koning in 2011.

Steven Sunday 12 February 2012 at 1:41 pm | | new additions | No comments

Nelson Mandela op Zuidafrikaans papiergeld

Het gebeurt niet vaak dat mijn hobby pagina 101 van Teletekst haalt, maar vandaag was het zover. Zuid-Afrika maakte bekend dat de traditionele Big Five uit het dierenrijk vervangen gaat worden door een portret van Nelson Mandela, de eerste zwarte president van het land.

Ik vroeg me altijd al af waarom ze Mandela niet op een bankbiljet zetten maar het gaat nu dan eindelijk gebeuren.

Steven Saturday 11 February 2012 at 8:11 pm | | news | No comments
Used tags: ,

Poesjes op het Chinese 100 Yuan-biljet?

A leading banknote and coin expert has denied a figure of a group of kittens appears in the new 100 yuan bill after a number of people claimed to have spotted the furry pets hidden in the banknote.

Tja, staan ze er echt? Het fotobewijs is redelijk overtuigend. Het hele verhaal is hier te vinden.

Steven Tuesday 07 February 2012 at 9:45 pm | | links |
Used tags:

Interview met een verzamelaar

“The [paper] money of a country is its calling card. It’s the first thing that many people will ever see about the country. Numismatics is an important part of human history. It tells you something about the society.”

Een quote uit een interview met Jacob Mathai, een verzamelaar met een grote collectie papiergeld. Ik had graag wat meer voorbeelden uit zijn collectie gezien. Voor zover ik kan zien heeft hij ook geen eigen website dus zullen we het met dit interview moeten doen. Voor de mooie quote toch maar een link naar het hele verhaal.

Steven Saturday 04 February 2012 at 10:02 am | | links | No comments
Used tags: ,

Bangladesh, 40 Taka Commemorative note

Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de staat Bangladesh heeft de centrale bank een herdenkingsbankbiljet uitgegeven van 40 Taka. Deze is in een oplage van 20.000 exemplaren gedrukt, waarvan 5000 in een mooie folder zijn verstrekt. In de folder staat een korte geschiedenis van het ontstaan van de staat en de rol die leider Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman daarbij heeft gespeeld. Hij is dan ook op het biljet afgedrukt. Achterop staat een groep strijders die de overwinning viert.

Leuk, maar het wordt nog leuker. Want iemand bij de ontwerper en de bank heeft niet helemaal op zitten letten. Wie goed kijkt naar onderstaand exemplaar uit mijn collectie ziet dat op de folder een pijnlijke fout is geslopen. In plaats van Bangladesh staat er Bangldesh. Iemand is de tweede A vergeten. De fout werd al snel gezien maar toch zijn er foute exemplaren op de markt gekomen. De schattingen lopen uiteen van 25-60 folders. Eén daarvan heb ik in handen weten te krijgen (inclusief de bijbehorende envelop van de centrale bank) en alleen al als curiositeit vind ik het een mooie aanwinst. Wat de spelfout waard zal zijn? De tijd zal het leren, maar ongetwijfeld meer dan ik er voor betaald heb.

Steven Saturday 04 February 2012 at 09:36 am | | new additions | No comments

Collectie visueel gemaakt

De landen die in mijn collectie aanwezig zijn, heb ik in een overzichtje gezet. In het dropdownmenu aan de rechterzijde zijn al mijn biljetten te zien. Wel zo handig als ik in een winkel ben en sta te peinzen of ik een biljet nou wel of niet heb.

Zowel de voor- en achterkant van elk biljet is te zien (tenzij er geen achterkant is zoals bij sommige noodbiljetten). Indien van toepassing heb ik ook de folder erbij gezet waar een biljet in uitgebracht is en als ik die in bezit heb.

Steven Monday 30 January 2012 at 4:24 pm | | site info |
Used tags:

The life of a bank note

Van de Bank of Canada zijn een aantal aardige filmpjes te zien waarin het hele proces beschreven wordt hoe bankbiljetten worden gemaakt, specifiek het nieuwe 100 dollar-biljet. Van de eerste brainstorm via het ontwerpen en produktie tot de distributie. Eerste filmpje hieronder, de rest na de ‘lees verder’. 

Deel 1 – Research and development

Read on

Steven Saturday 28 January 2012 at 09:23 am | | links | No comments

Landen

In het menu is een nieuwe pagina toegevoegd: Landen. Spreekt voor zich lijkt me.

Steven Wednesday 25 January 2012 at 2:37 pm | | site info |
Used tags:

Eindelijk mijn favoriete bankbiljet in bezit

Naast dat ik uit elk land minimaal één biljet wil hebben, verzamel ik ook specifiek papiergeld dat ik erg mooi vind. Met name tropische, caribische en pacifische eilanden hebben de meest kleurrijke en schitterend ontworpen bankbiljetten vol vogels, dieren, bloemen en scènes rechtstreeks vanaf een mooi Bounty-eiland. Elke verzamelaar heeft wel een favoriet biljet waar hij het meest aan gehecht is of dat hij het mooist van allemaal vindt.

Lang was mijn favoriete biljet het Roemeense 2000 Lei-biljet uit 1999 (Pick 111) dat speciaal is uitgegeven ter herinnering aan de laatste eclips van het milennium die in Roemenië heel goed te zien was. Dit was ook het eerste Europese polymer-biljet. De kleuren zijn prachtig, het plastic voelt bijzonder aan en de afbeelding van de planeten en de ‘route’ van de volledige eclips over het land is niet bepaald alledaags.


Een ander favoriet biljet is de 50 Yuan uit 1999 van Taiwan (Pick 1990). Dit biljet is uitgegeven ter herdenking van de 50e verjaardag van Taiwan. Ook dit biljet is gemaakt van polymer en wat ik hier mooi van vind, zijn vooral de subtiele kleuren rood, roze en paars die op het plastic mooi uitkomen. Ook leuk (voor de verzamelaars onder ons) is dat op het biljet twee andere oude biljetten te zien zijn. 


Mijn favoriete biljet kreeg ik vandaag pas binnen maar stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Vanwege een Thaise tante heb ik sowieso al veel belangstelling voor de Thaise biljetten maar dit is wel een topper binnen de collectie. Ter herinnering aan de 80e verjaardag van koning Bhumibhol werd een speciaal biljet van 16 Bhat (Pick 117) uitgegeven. Een ongesneden vel met een ouder biljet van 1, 5 en 10 Bhat op de voorkant en een tekening met allerlei gebeurtenissen uit het leven van de koning op de achterzijde. Het geheel is uitgegeven in een folder met nog wat meer achtergrondinformatie. Een schitterende uitgave waar je als papiergeldliefhebber graag naar kijkt.

Steven Monday 23 January 2012 at 12:14 pm | | new additions | No comments
Used tags: , , ,