Biletov's en de MMM Corporation

Gisteren kwam ik bij een bezoek aan een handelaar wat vreemde biljetten tegen. Zowel de tekstopdruk als de persoon die op het biljet stond, kwamen me niet bekend voor. Nieuwsgierig geworden schafte ik twee aanwezige biljetten aan om thuis maar eens uit te zoeken wat ik nou eigenlijk in handen had.

Het lijkt op een bankbiljet en het voelt (bijna) als een bankbiljet, dus het is een bankbiljet? Na wat googlen bleek al snel wat ik in handen had: een overblijfsel van één van de grootste piramidespelen uit de geschiedenis geleid door de MMM Corporation. Eigenlijk was het meer als een aandeel te beschouwen in dat Russische piramidespel maar op het hoogtepunt van de hype werden deze biljetten door de slachtoffers zelfs als bankbiljet gebruikt, de waarde was immers gegarandeerd toch? Niet dus. Toen het piramidespel uiteindelijk in elkaar zakte, zijn miljoenen mensen voor een totaalbedrag van meer dan 1,5 miljard Euro de boot ingegaan. De man achter deze ellende was Sergei Mavrodi die ook op het ‘biljet’ staat. Hij werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel maar is sinds eind vorig jaar weer een vrij man. Al met al geen echt bankbiljet dus maar als curiositeit uit een periode van cowboy-kapitalisme in Rusland is het een leuke aanvulling op de collectie.

Meer info:
http://en.wikipedia.org/wiki/MMM_(Ponzi_scheme_company)
http://www.pjsymes.com.au/articles/MMM.htm

Steven Woensdag 18 Januari 2012 at 1:29 pm | | new additions
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Twitter

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.