Deze week weer een paar mooie nieuwe aanwinsten voor de collectie. Waaronder twee biljetten die in de uitverkoopbak lagen maar die bij nadere bestudering veel meer waard blijken te zijn. Met tien nieuwe biljetten heb ik ook meteen zes nieuwe landen kunnen toevoegen. Een succesvolle oogst dus!
- Uit Egypte een prachtig groot 10 Pond-biljet (P46).
- Italië heeft drie nieuwe aanwinsten erbij: twee keer 1000 Lire (P96d en P101e) en een 10.000 Lire (P97a).
- Een ander nieuw Zuideuropees land is Spanje met 5 Pesetas (P146a).
- Portugal is nu ook vertegenwoordigd met 100 Escudos (P178e).
- Tunesië is nieuw in de collectie met een biljet van 1/2 Dinar (P66a).
- Uit Singapore heb ik de 2 Dollars binnen (P38).
- Saudi-Arabië is een nieuwe aanwinst met een biljet van 1 Riyal (P21c).
- Tot slot weer terug naar Noord-Europa met een Zweeds biljet van 10 Kronen (P52e).
Ook een soort van buitenlands geld verzamelen:
Veel spaargeld in andere valuta uit angst voor val van euro.
Nederlanders boeken uit angst voor een val van de euro een steeds groter deel van hun spaargeld over naar rekeningen in andere valuta's. Sinds eind 2007 - het begin van de crisis - is het bedrag dat is uitgezet in Zwitserse franks verdubbeld, in Japanse yens vervijfvoudigd, in dollars met 25 procent en in Britse ponden met 40 procent gestegen.
Bron: Volkskrant 3-5-2012
Canada heeft het nieuwe biljet van 20 Dollar gepresenteerd. Op de voorkant een portret van Elizabeth II en op de achterkant het Canadian National Vimy Memorial dat in Vimy Frankrijk staat. Een prachtig biljet uit een prachtige serie.
Update: iemand heeft al een exemplaar in handen gehad en wat blijkt: het groen lijkt toch wat minder groen dan de Bank of Canada wil doen geloven. Zie deze foto maar eens. Nu maar even afwachten of deze fotograaf wellicht ook wat met de kleuren heeft gespeeld.
Voor het eerst ben ik ook slachtoffer geworden van een mislukte postbezorging. Ik had drie Japanse biljetten aangeschaft via eBay en deze zijn vanuit de Verenigde Staten naar mijn adres gezonden. Helaas zijn ze daar nooit aangekomen. Het voordeel van de aanschaf via eBay en betaling met PayPal is dat je aankoop volledig verzekerd is. Dus na de verplichte wachtperiode van 40 dagen kreeg ik na een mailtje aan de verkoper mijn geld weer volledig teruggestort.
Het was maar drie euro gelukkig maar vervelender vind ik dat Japan nog steeds ontbreekt in mijn collectie. En waar zouden de drie Japanse biljetten zijn gebleven? Ergens in de machine blijven hangen of wellicht bij een vrolijke postbode op zijn schoorsteenmantel? Het kost wat meer maar ik heb toch liever aangetekende post.
Deze week (maar) één nieuw biljet, maar wat voor één! Een exemplaar dat al heel lang op mijn verlanglijstje stond met name vanwege mijn tweede verzameldoel: het verzamelen van mooi geld. En deze is naar mijn bescheiden mening een absolute beauty: de Franse 100 Francs uit 1962 (P144a) met Napoleon Bonaparte op de voor- en achterkant. Verder zijn de arc de triomphe en l'hôtel national des invalides te bewonderen.
Je ziet ze af en toe op eBay langskomen voor bedragen waar je wel even twee keer bij slikt. Deze kon ik héél voordelig via een particuliere dealer op zijn eigen website aanschaffen. Een buitenkansje dat ik niet kon en heb laten liggen.
Sweden has announced what the design of the upcoming new banknotes will be. The new notes will be issued in 2015 and 2016 and will show famous Swedish people from the world of culture and politics.
I think the design is great, but who expected otherwise with Greta Garbo on a banknote?
- 20 kronor: Astrid Lindgren (writer), Småland, issued October 2015
- 50 kronor: Evert Taube (writer, composer, singer), Bohuslän, issued October 2015
- 100 kronor: Greta Garbo (actrice), Stockholm, issued October 2016
- 200 kronor: Ingmar Bergman (director, producer, writer), Gotland, issued October 2015
- 500 kronor: Birgit Nilsson (soprano), Skåne, issued October 2016
- 1000 kronor: Dag Hammarskjöld (diplomat, economist, writer), Lapland, issued October 2015
Via
Na thuiskomst van de Paper Money Fair 2012 (review) in Valkenburg a/d Geul heb ik weer wat nieuwe aanwinsten voor de verzameling.
- Als eerste IJsland met een biljet van 10 Krónur (P48a).
- Nog een nieuw land in de verzameling: Libera met 5 Dollars (P26a).
- Een derde nieuw land van deze ronde is Haïti met 1 Gourde (P245a).
- Frankrijk met een prachtig biljet van 100 Francs (P78c) uit 1936.
- Uit Duitsland een inflatiebiljet van 10.000 Mark (P72) uit 1922 dat de bijnaam "vampierbiljet" kreeg vanwege de vampier die aan de keel van de vrolijke manspersoon op de voorkant zuigt.
- Een nieuwe commemorative issue uit Thailand uit 2000: de immens grote 50 Baht (P105) met bijbehorende folder.
Vandaag is de laatste dag van de Paper Money Fair in Valkenburg a/d Geul maar gisteren ben ik al geweest. Het was mijn eerste bezoek aan deze grootste papiergeldbeurs ter wereld. Eerlijke eerste reactie? Het viel een beetje tegen. Ten eerste is het een roteind rijden voor je eindelijk in zo ongeveer het meest zuidelijke punt van het land bent. Je verkijkt je toch snel op de afstand en de tijd. Daarbij kwam nog, eenmaal binnen, dat ik de presentatie van wat te zien was op zijn zachtst gezegd rommelig vond. Oude mappen volgepropt met biljetten lagen her en der over elkaar gegooid. Er waren maar weinig dealers die een nette bak of map hadden waar je overzichtelijk in kon zoeken.
Wat aangeboden werd, was overigens wel mooi. Iets té mooi want de prijzen logen er niet om. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat je op deze beurs ook een voordelige slag kon slaan. Helaas trokken sommige dealers zich niks aan van cataloguswaarde of gangbare verkoopbedragen op eBay. Meest stuitende voorbeeld was een biljet dat ik via internet voor iets meer dan een tientje kan kopen maar waar hier ruim 800 euro(!!) voor gevraagd werd. Op mijn vraag waarom deze zo overprijsd was, kwam alleen maar een schouderophalen. Niet erg netjes.
De meeste dealers hielden vooral rekening met grote semi-professionele verzamelaars en hadden voornamelijk biljetten van vele honderden en soms duizenden euro's neergelegd. Als ik vroeg of er ook wat betaalbaarders meegenomen was, volgde soms een nee en soms werd ik na mijn vraag verder genegeerd of werd haastig in de richting van een mandje gewezen. Daar lag dan wat veredeld wc-papier dat alsnog voor een paar euro werd verkocht.
Gelukkig was het niet alleen kommer en kwel. Leuk was het om bijvoorbeeld de verschillende rituelen te zien die verzamelaars en dealers hadden. Sommigen besnuffelden een biljet, spreidden het over hun arm alsof het de lijkwade van Turijn was en hadden tientallen ingewikkelde geschreven(!) lijsten propvol getallen bij zich waar ze zwetend over gebogen zaten.
Ook had ik nu de kans om een paar zeer mooie bankbiljetten (mooi 1, 2, 3 en 4) in het echt te zien en als ik mijn duim op de prijssticker hield, kon ik toch even dromen. Uiteindelijk met een paar biljetten thuisgekomen, waaronder één die ik al graag wilde hebben. Zie het bericht over de nieuwe aanwinsten.
In de herfst is de volgende editie van de beurs, maar ik acht de kans niet heel groot dat ik weer 400+ kilometer ga rijden.
(klik voor groot)
Vanwege het diamanten jubileum van de troonsbestijging van Elizabeth II vinden er overal in de Britse Commonwealth festiviteiten plaats en worden herinneringen uitgegeven. Zo ook speciale bankbiljetten. Het eilandje Jersey gaat speciaal voor deze gelegenheid een biljet van 100 Pond uitgeven waarvan het ontwerp net vrijgegegen is.
Mijn mening? Elizabeth II heeft wel betere portretten gehad, zoals één van deze 28 varianten.
Dit weekend (20-21-22 april) is weer de grootste papiergeldbeurs ter wereld: de Paper Money Fair. Hij wordt zoals elk jaar gehouden in ons eigen kikkerlandje. Handelaren en verzamelaars van over de hele wereld komen naar Valkenburg a/d Geul. Op dit moment hebben 204 dealers al ingetekend dus er is vast voor eke verzamelaar iets te vinden op de 450 meter aan tafels. Ook zijn IBNS Nederland en de internationale tak van IBNS vertegenwoordigd.
Meer informatie op de (helaas nogal lelijke) website.
Deze week een paar mooie nieuwe biljetten waarmee ik dichter bij mijn primaire verzameldoel ben gekomen: minimaal één biljet uit elk land of gebied dat ooit bestaan heeft. Een slimme koop op eBay heeft me ook nog een nieuw vaderlands biljet opgeleverd.
- Van de Kaaimaneilanden heb ik nu een kleurrijke 1 Dollar (P38).
- Van de Solomon Eilanden is een 2 Dollar-biljet (P23) toegevoegd.
- Uit de Dominicaanse Republiek heb ik een 20 Pesos Oro (P182) aangeschaft.
- Een vierde eiland dat nu in de collectie zit, is Vanuatu in de Stille Oceaan. Een biljet van 200 Vatu (P8c).
- Dagelijks in het nieuws en nu ook deel van de collectie: Syrië, met een prachtig 50 Pond-biljet (P112). De ontwerper van dit biljet heeft trouwens ook de Eurobiljetten ontworpen: Robert Kalina.
- Om de één of andere reden 'vergeet' ik vaak de biljetten die de Eurolanden voor de Euro hadden. Tijd voor verandering daarin met een 1000 Lire-biljet (P114c) uit Italië met Maria Montessori erop.
- Tot slot een 'nieuw' biljet uit Nederland uit de tijd dat we nog verplicht onderdeel uitmaakten van het Derde Rijk. Een 100 Gulden-biljet (P51c) uit 1942 met de handtekening van Rost van Tonningen erop.
Lately I've been seeing a lot of so called 'Euro misprints' and 'Euro printing errors' on eBay. These banknotes have wrong cuts showing a portion of another banknote. You also see banknotes where the picture seems to have shifted to the side. High prices are being asked and paid for these notes. Great for collectors right?
Well no, because they're all fake.
The truth is there are hardly any real misprints of the Euro currently on the market. Let alone such obvious ones. Before a note is issued it has to face check after check after check, both mechanically and by a human inspector. A note which has half of two notes on it would never pass such a test. So what are these so called misprints? Are they fake banknotes? Yes. Sort of.
In reality these are 'misprints' which have been manufactured by the sellers themselves by cutting a large sheet of banknotes. In Germany you can buy Euro sheets of 5, 10 and 20 Euros as sort of a curiosity. Most people don't even know this but in the USA it's much more common to buy and sell or give so called 'uncut sheets' of dollars. In Europe this is only possible in the money museum at the Bundesbank in Frankfurt. The original sheets can be ordered here. The only downside: you have to collect them in person in Frankfurt.
The sheets of 5 euro are sold in sheets of 60 notes at a price of € 480. The sheets with notes of 10 euro are sold with 54 notes in one sheet at a price of € 860. The 20 euro is sold in a sheet of 45 notes at a price of € 1440. I presume the 20 euro sheet is a bit too expensive for the creative cutters because I haven't seen them appear on eBay yet. The three varieties look like this:
By making the cut right through a note instead of between two notes, you're able to make your own 'misprint'. Which can of course be a lot of fun but not when you try to scam other collectors by selling them for high prices as a real misprint. Luckily for us they are easily recognizable.
The 5 euros in such a sheet always have a serial number starting with X0659. The 10 euro notes always have a serial number starting with X1017. If you come accross a 'misprint' and you see one of these serial numbers, you know it's a fake. The Bundesbank only sells complete sheets so even the varieties with 2 or 4 notes in a sheet have been cut from a bigger sheet.
Below are some creative ways in which these scam artists try to make money at the expense of unknowing collectors. All these examples have been copied from advertisements on eBay:
My advice: don't buy these items because they're not worth the price which is being asked for them.
Geert Wilders is warm voorstander van een terugkeer naar de oude gulden. Hoewel ik zeker denk te weten dat dat nooit gaat gebeuren, moet ik hem in één ding gelijk geven: de guldenbiljetten waren een stuk mooier dan de saaie Euro-biljetten.
Deze week kreeg ik twee oude 'joeten' voor mijn collectie. De eerste is het éénnalaatste tientje met Frans Hals erop (P91b). Het tweede tientje is in mijn ogen het mooiste bankbiljet dat Nederland ooit heeft gehad: het laatste biljet van tien gulden met de ijsvogel (P99).
.
.
Op het laatste biljet staat achterop het gedicht IJsvogel van Arie van den Berg:
IJsvogel
dolk op wieken in een jasje van kobalt,
buik oranje…maar de oogwenk ziet
even maar een blauwe vlam
voor hogere jagers zo blauw als het water;
voor wie daaronder huist (de voorn, de bliek)
het grauw oranje van dor blad
totdat de twijg kort neerbuigt, terugveert,
vleugels vinnen blijken en de dolk
zich om de schubben schaart, waarvan
de tak straks glinstert, na de slacht wanneer
het wapen drooggepoetst, de slokop zit en
schokkend kleur geeft aan de winter
Hier een interview met Arie van den Berg over de opdracht voor dit gedicht.
Canada heeft 26 maart 2012 de nieuwe biljetten van 50 Dollar gepresenteerd. Naar mijn bescheiden mening een schitterende uitgave.
The front of the new $50 note features a portrait of Sir William Lyon Mackenzie King, while the back depicts the Arctic research icebreaker CCGS Amundsen, in port during the ceremony, as well as other imagery that reflects Canada’s commitment to Arctic research and the development and protection of northern communities.
After Duisenberg and Trichet we will soon have a third signature on the Euro banknotes. It's the new president of the European Central Bank who took office on 1 November 2011: Mario Draghi. The new banknotes have been issued already so be on the lookout if you can find one!
Update 11 April 2012:
And these are the three signatures side by side.
Via
« Vorige Pagina |
Toon berichten 1186-1200 van 1227 |
Volgende Pagina »