Gesloten boek?

Vanmorgen tijdens het ontbijt zag ik op het journaal een reportage over een project van een aantal bibliotheken. Die zijn van plan om hun hele collectie digitaal aan te bieden. De komende jaren worden miljoenen boeken ingescand die dan via Google te vinden moeten zijn. Het triomfantelijke commentaar van het journaal: dan hoef je nooit meer naar een bibliotheek!

Wat een geweldig idee dat al die kennis en informatie gratis voor iedereen toegankelijk wordt! Voor het deel met internet in ieder geval. Een kleine stap voor Harvard c.s. maar een grote stap voor de mensheid. Of zoiets. Tot dat laatste zinnetje van het journaal was ik echt heel enthousiast over het idee. Door Philip de Hakkelaars laatste opmerking, begin ik echter toch te twijfelen.

Betekent dit de toekomstige sluiting van alle bibliotheken. Hangt er op een dag een bordje aan de deur met de mededeling: "closed, get online"?
Ik kan uren in een bibliotheek ronddwalen om alleen al aan de kaften te voelen of de bladzijden te ruiken. Het is nog altijd een droom om later een eigen bescheiden bibliotheek te hebben. Tot nu toe heb ik vier Billy's van de IKEA weten te vullen dus dat gaat de goede kant op. Of kan ik straks volstaan met een tafel, een computer en een grote monitor?
Ik moet er niet aan denken...
admin Donderdag 16 December 2004 - 07:19 am | | kronieken