rotterdamse veiligheid

ZwaailichtDe kwaliteitskrant Algemeen Dagblad heeft naast zijn jaarlijkse oliebollen- en haringtest ook een Misdaadmeter. Hier wordt per gemeente bekeken hoeveel van welk soort misdaden zijn gepleegd. De uitslag: Rotterdam is het onveiligst. Rotterdammer Van Jole zwaait al met zijn bekende vingertje naar de plaatselijke politiek.
Ondertussen wordt hard gewerkt aan een pr-campagne van de gemeente die de burgers moet doen geloven dat het allemaal beter is geworden. Want volgend jaar zijn er verkiezingen. In het bespelen van de media is dit bestuur nog het gevaarlijkst van allemaal.
Aldus het bastion van objectiviteit Francisco van Jole.

Laten we nu eens naar de cijfers zelf kijken. Je hoeft geen leraar wiskunde te zijn om te zien dat die cijfers inderdaad voor Rotterdam het hoogst zijn. Dit wordt vooral veroorzaakt door het aantal bedreigingen dat van 3122 naar 3852 is gestegen. Een verschil van 730 (+23,38%). Over het geheel genomen is Rotterdam echter wel een stuk veiliger geworden dan vorig jaar.

Als we de disclaimer van het AD lezen over de cijfers, blijkt dat deze verkregen zijn uit een registratiesysteem van de politie. Met andere woorden: die cijfers zijn de daadwerkelijke aangiften of bevindingen van de politie. De titel van het stuk in de AD, "Rotterdam is het gevaarlijkst", is een andere conclusie dan welke het college van Rotterdam trekt op basis van enquêtes. Daaruit blijkt namelijk dat de bevolking van Rotterdam zich wel degelijk veiliger voelt. Hetzelfde beeld zie ik dagelijks in straatgesprekken, enquêtes en evaluaties. Toch handig als je bij de gemeente werkt.

Dat Van Jole nu de gemeente er van langs geeft omdat zij een beeld zouden opwekken dat de stad veilig zou zijn terwijl deze cijfers bewijzen dat dat niet zo is, is wel erg de cijfers gebruiken om je eigen punt te maken. Eigenlijk beweert hij dat het college liegt (zie bovenstaand citaat). De cijfers mogen dan, hoewel dalend, nog steeds hoog zijn maar het veiligheidsgevoel is wel vergroot. Zo kun je lang langs elkaar blijven praten. De gemeente van propaganda beschuldigen is onzin: het gaat hier over twee verschillende zaken.
admin Zaterdag 07 Mei 2005 - 11:41 am | | commentaar

vier reacties

Jeroen

Ik heb me altijd verbaast over het fenomeen veiligheidsgevoel.
Is het niet belangrijker dat je veilig bent?

Jeroen, (URL) - 07-05-’05 14:47
<span class='registered'>steven</span>
Op de lange termijn wel.
steven, (URL) - 07-05-’05 17:18
Merlijn

@beiden: beetje stress is niet verkeerd, met de nadruk op een beetje en kortdurend, dus ook onveiligheidgevoel. Zie bijvoorbeeld http://www.timesonline.co.uk/article/0,,... In tijden van oorlog en onzekerheid lopen de mensen weg bij de psychiaters&instellingen. Dat zou kunnen komen omdat ze dan veel meer aanspraak moeten maken op hun vermogen om onverwachte problemen op te lossen. Angststoornissen komen een stuk vaker voor in tijden van vrede en welvaart.

Merlijn, - 08-05-’05 17:31
hermelinda

I like your website alot…its lots of fun… you have to help me out with mine…

hermelinda, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 17:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
To prove you're not a robot, answer this simple question.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.